Kaip įsitikinti, kad nepilnametis bus sąžiningai įdarbintas ir su juo laiku atsiskaitoma? Atsakymą rasite radio M-1 Plius laidoje „teisininko konsultacija”. Atsako Daumantė Hinz.
Tik įdarbinant vaiką nuo 14 iki 16 metų amžiaus, darbdaviui kyla pareiga raštu informuoti vaiko tėvus ar kitą vaiko atstovą pagal įstatymą apie vaikui galinčią kilti profesinę riziką, jo saugos ir sveikatos apsaugos priemones, vadinasi įdarbinant asmenis nuo 16 iki 18 metų amžiaus vieno iš tėvų (rūpintojo ar globėjo) raštiškas sutikimas nėra reikalingas.
Pažymėtina, kad paaugliai gali pradėti dirbti tik tuomet, kai yra pasirašytinai supažindinami su darbo sąlygomis, tvarką darbovietėje nustatančiomis darbo teisės normomis, darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimais.
Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, jog darbdaviui tenka pareiga informuoti Sodrą apie su nepilnamečiu asmeniu sudarytą darbo sutartį vieną darbo dieną prieš nepilnamečiui pradedant dirbti, todėl, siekdamas įsitikinti, kad su juo sudaryta darbo sutartis yra tinkamai įforminta, paauglys gali kreiptis į Sodrą.
Kadangi darbo teisiniuose santykiuose nepilnamečiai asmenys teisių atžvilgiu yra panašūs suaugusiems, visa su darbu susijusi informacija yra pateikiama darbdavio jiems asmeniškai, na o jau pats paauglys sprendžia, kokią informaciją ir kaip jis perduos savo įstatyminiams atstovams.
Gairės
  • Įdarbinant paauglį nuo 16 iki 18 metų amžiaus, darbdaviui nekyla pareiga informuoti vaiko tėvus ar kitą vaiko atstovą pagal įstatymą apie vaikui galinčią kilti profesinę riziką, jo saugos ir sveikatos apsaugos priemones, o raštiškas tėvų/globėjų sutikimas nėra reikalingas.
  • Paaugliai gali pradėti dirbti tik tuomet, kai yra pasirašytinai supažindinami su darbo sąlygomis, tvarką darbovietėje nustatančiomis darbo teisės normomis, darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimais.
  • Informaciją apie tai, ar su paaugliu buvo sudaryta darbo sutartis, galima gauti Sodroje, bet tokią informaciją gali gauti pats būsimas darbuotojas.
  • Kadangi darbo teisiniuose santykiuose nepilnamečiai asmenys jų teisių atžvilgiu yra panašūs suaugusiems, visa su darbu susijusi informacija yra pateikiama darbdavio jiems asmeniškai.